среда, 31 декабря 2014 г.

Ужгородців вчитимуть робити дідухи

Дідух – солом’яний оберіг – дух предків, дідів; символ доброго врожаю, злагоди в родині, достатку в домі.



На Святвечір господар заносив дідуха до хати та встановлював його на покуті, де він перебував подекуди навіть до Водохреща. Під дідуха обов’язково клали «бабу» – в’язку соломи, як символ достатку та нового врожаю. Його присутність привносила в родину святковий настрій і затишок. У народі казали «Дідух до хати – біда із хати».


Дідух символізує «діда», родоначальника сім’ї, покровителя роду та зв’язок між поколіннями. Традиція прикрашати ним домівку зародилась ще в дохристиянські часи, коли Новий рік святкували у вересні, разом зі збором урожаю.


Дідух – це сніп із добірних колосків жита, пшениці або вівса, що перев’язаний особливим чином: у нього має бути голова і три або п’ять ніг. Його прикрашали стрічками, маківками та сухоцвітами. Як універсальний національний символ, він може бути прикрашений стилізованими солом’яними фігурками, плетеними кульками, ромбовидними намистинами, духмяними квітами і травами, витонченими дзвіночками, плетеними стрічками, зав’язаними на щасливу долю у стародавні магічні вузли та петлі.


Після святкових днів зерно з дідуха збирали та зберігали до весни, а потім висівали разом із посівним для освячення майбутнього урожаю. Стебла від колосків господар вкладав між гілками садових дерев, щоб краще родили. А той, хто не мав господарства, просто спалював ритуальний сніп.Наближаються різдвяні свята.


Якщо ви хочете прикрасити свій дім оригінальним і водночас традиційним атрибутом, то дідух – найкращий вибір. «Тепло Рук» організовує майстер-клас із плетіння цього солом’яного оберега 4 січня 2015 року.


Ужгородців вчитимуть робити дідухи


По материалам http://zaholovok.com.ua/






from Новини Ужгорода http://novunu.uz.ua/%d1%83%d0%b6%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%86%d1%96%d0%b2-%d0%b2%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%bc%d1%83%d1%82%d1%8c-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d1%96%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%b8/

http://novunu.uz.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий