воскресенье, 29 июня 2014 г.

Річницю небаченого для СРСР повстання відзначили у Львові

Сьогодні у сесійному залі Львівської обласної ради відбулись урочисті збори з нагоди 60-річчя Кенігрського повстання.



Участь в зібранні учасників повстання у Кенгірі також взяли голова комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний, представники духовенства та громадськості.


На початку зібрання присутні вшанували молитвою та хвилиною мовчання усіх загиблих внаслідок політичних репресій.Від імені голови Львівської обласної ради перед учасниками повстання виступив Ярослав Качмарик.


«Українці – вільний і непереможний народ. Навіть у Степлагу вони утворили свою республіку, де жили за християнським звичаєм, співали українських пісень, і навіть створювали сім’ї. Не страх керував ними, а прагнення свободи. – наголосив Ярослав Качмарик. – І сьогодні просимо в Господа про вічну пам’ять тим, хто віддав своє життя в цьому повстанні, та низько кланяємось усім, хто вижив і прийшов сьогодні у цей зал. Надто важким і жертовним шляхом Ви йшли до омріяної свободи. Дай Боже, аби те, що зробили українці в Кенгірі, було довічним нагадуванням кожному з нас про героїчний подвиг і непереможну силу українського народу».


Як повідомляє прес-служба облради, опісля відбулося вручення нагород Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації, а також пам’ятних відзнак до 60-річчя Кенгірського повстання.


Довідка


Кенгірське повстання – повстання політичних в'язнів Степового табору в табірному відділенні Кенгір (Казахстан), яке відбувалось впродовж 40 днів – з 16 травня до 26 червня 1954 р. У повстанні брало участь близько 8000 ув'язнених, більшість з них – засуджені за політичними статтями українці (також росіяни, прибалти, євреї та інші). Всього в Степлагу було 46% українців, а це 9596 осіб, серед яких було багато колишніх членів ОУН і вояків УПА та прибалтійських«лісових братів»


По материалам http://lvivexpres.com/


Новини Львова






from Новини Львову http://lvivnews.net/%d1%80%d1%96%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%86%d1%8e-%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b4%d0%bb%d1%8f-%d1%81%d1%80%d1%81%d1%80-%d0%bf%d0%be%d0%b2%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%bd/

http://lvivnews.net

Комментариев нет:

Отправить комментарий